SEX BRA TIPS INFÖR DANSKVÄLLEN
(läs särskilt punkt fem om du vill veta mer om lämpliga skor - B-hallen i Kil har parkettgolv)

1. Nobba inte

Du står där i godan ro och njuter av folkvimlet. Plötsligt står hen där och bjuder upp. Ja tack, säger du med din finaste min och sen glider ni ut på dansgolvet. Även om du är lite trött, rentav svettig så nobbar du inte. Men som alltid gäller reglerna ihop med undantag! Om hen är stupfull och vinglar fram kan du vifta bort hen, först diskret och sen ytterst indiskret. Hen är full och kommer inte att minnas (i bästa fall) utan gå vidare till nästa intet ont anande offer (i värsta fall).
 

4. Dansa åt rätt håll

Dansa är som att titta på klockan, fast tvärtom. Du rör dig motsols i lokalen. Min första danskväll blev inte så bra eftersom jag rörde mig åt fel håll och krockade därmed med 300 andra par. Inte bara det, jag blev snabbt väldigt impopulär. Ska du t ex bugga kan det vara bra att hålla sig mer mot mitten av dansgolvet. Dans är som att köra bil, uppsikt framåt. Kavajgubbar: håll inne vänsterarmen och man behöver inte fösa bort framförvarande par. Ett leende och hålla in på steget fungerar också.

Källa till tipsen:
Thomas Deutgen/Baksteget.se

2. En dans är mer än...

...en dans.
Den här rubriken ska inte missförstås. Det är inte en signal till senare aktiviteter. Nej, snarare ett bra komihåg om du inte är så rutinerad på dansgolvet. En dans är nämligen alltid två låtar. Och för att inte komma in fel i hela dansrotationen så spelar banden ALLTID, utan undantag (det har varit på samma sätt sedan 1967) två lugna låtar och sen två snabba följt av två lugna och så håller det på tills samtliga dansband dött ut. Börja med de lite långsammare låtarna och öka sen. Tids nog blir du svettig.

5. Lämna...

...träningskläderna hemma.
Jag anser bestämt att dans är fest! Många som går ut idag ser dansen som ren motion. Bandet är en taktmaskin, golvet en motionscykel och partnern en bänkpress. Till det har man lämpliga kläder så som träningsbyxor, t-shirt och svettband. Om det tycker jag inte. En snygg skjorta och lite lördagsfint är inte fel. Träningspasset får vara någon annanstans. Skor är förstås helt fritt val, oftast är det ju parkettgolv och antingen tar du en sula som ger dig fritt glid (tänk Charlotte Kalla) eller så en sko med sula som suger fast (tänk den som kommer sist i Vasaloppet). Bara att välja.

3. Tafsa inte

Låt bli din danspartners privata delar (läs: Tafsa inte!)Helt onödigt råd, men man vet aldrig. Dansen är inte ett tillfälle till närgången experimentlusta. Det får bli en följd av dansen om båda är med på noterna. Det är inte kul för någon att på dansgolvet bli slickad i örat, smekt i håret eller känna hur behåbandet släpper. Dans är dans. Om du är besvärad är det bara att lämna direkt på dansgolvet, då slår råd tre ut råd ett på momangen.


 

6. Glöm inte att ha kul

Dans är inte vetenskap eller teknik. Dans är känsla. Fundera inte på varenda steg eller snurr. Följ med i musiken och ta hellre ett steg för lite än ett för mycket. Bli inte knäckt om du ser värsta buggparet sväva ut. Alla har sin stil och roligast är att träffa massor av människor med olika stilar och dansnivåer. Glöm inte att se glad ut. De flesta tittar ju faktiskt inte på dansskorna när de bjuder upp, utan på om du verkar ha kul.


Och det är inte farligt att trampa nån på tårna, ha bara ett plåster i bakfickan så löser du även den fadäsen.

Klicka på bilden för mer information. Livsglädjemässan 2016 arrangeras 19-20 nov.